2014. március 17., hétfő

Beszéljünk programokról! 5.

A hitelintézetek hiteléért
A közérdek és a magánérdekek egyenlőségének védelme kiemelkedően fontos, aktuális és bonyolult feladat. Ebben meghatározó szerepet játszanak a hitelintézetek, amelyeket hagyományosan ér súlyos és jogos kritika.
A hitelintézetek hiteléért, közérdek-konform és átlátható működéséért  – elsősorban a társadalom elementáris erejű háborgásának hatására – sokat tettek, és tesznek az elmúlt években, de ezek az intézkedések nem elégségesek.
Ebben a témában, ahogy minden olyan témában, amelynek köze van a korrupcióhoz, radikális, drákói intézkedések szükségesek.
Mindenekelőtt rendkívül szigorú összeférhetetlenségi korlátozásokat kellene meghatározni a bankvezetők részére. Egy felső bankvezető számára tilos legyen bármilyen másod- vagy mellékállás, tisztség, állandó vagy alkalmi munkamegbízás. Ugyancsak szigorú tulajdonszerzési korlátozásokat is meg kell határozni számukra, különösen – a saját bankjának részvényein kívül – mindenféle pénzügyi és üzleti vagyonelemek vonatkozásában. Az alkalmazási és tulajdonszerzési korlátozások egy nagy részét a bankvezetők közeli hozzátartozói számára is érvényesíteni kell.