2014. december 24., szerda

A korrupciónak nevezett rákfene

A Változó Világ Mozgalom (VVM) mélyen elítéli a korrupció minden formáját, és mélyen elítéli a hatalom tétlenségét ezen a téren.
A korrupciónak, a rákbetegséghez hasonlóan több formája van, így nem létezik ellene egy egyetlen csodagyógyszer, de minden egyes fajtájának legyőzéséhez találhatók hatékony módszerek.
A – mind anyagi, mind erkölcsi vonatkozásban – legnagyobb kárt a közpénzek korrupt felhasználása okozza. (Ebbe a körbe kellene sorolni a közvagyon és a koncessziós jogok korrupt értékesítését is.) Ezt nagy mértékben orvosolhatja a közbeszerzési és az értékesítési versenyek elbírálásának átengedése a bíróságokra, megfelelő jogi és intézményi környezetben, fokozott nyilvánosság mellett.
A kisebb értékű – közbeszerzési pályáztatás nélkül adandó – megbízásokat viszont csak külön minősített vállalkozások kaphassák, amelyek vállalják a fokozottabb nyilvánosságot.
A nyilvánosság egyébként is egy rendkívül hatékony eszköz, az élet minden területén, így azt folyamatosan és következetesen erősíteni kellene. Különösen fontos és hatékony lenne, ha kötelezővé tennék minden megrendelt tanulmány leadását a megfelelő levéltárba, azokat kutathatóvá téve. Ezt az üzleti életben rendelt tanulmányokra (pl. a Magyar Telekom montenegrói tanulmányaira) is érvényesíteni kellene.
Felbecsülhetetlen az az erkölcsi kár, amely a megvesztegetett hivatalos személyek okoznak. Ezt a sok ezeréves hagyományt felszámolni nem tudná, de üzenete – és ezáltal valamelyes nevelő hatása is lenne annak, ha a közszolgák és miniszterek szerény és zseb nélküli egyenruhát viselnének.


* * *