2014. december 31., szerda

Az új népi Magyarország új alkotmánya

A Változó Világ Mozgalom (VVM) megítélése szerint 2014 különösen nehéz és bonyolult év volt.
Az ukrajnai konfliktus, az Iszlám Állam felbukkanása és az Ebola-járvány jól érzékeli a világproblémák globális és komplex jellegét. Közben az ellentétek, a konfliktusok, az igazságtalanságok gyorsuló ütemben tovább mélyülnek. A békétlenség tovább nőtt az országok között ugyanúgy, mint az országokon belül is, Amerikától Kínáig, Magyarországon is.
Hiába győzött a rendszerváltás óta másodszor is az éppen regnáló politikai erő, a mélyen megosztott társadalom egyre jobban sodródik világos célok, koncepciók nélkül. A többség bizonytalan. Az idősebb nemzedékek megfosztottak és megalázottak, a fiatalabbak magányosak és megvezetettek.
Súlyos, akár polgárháborús állapotok fenyegetnek, számtalan hazai vagy külföldi forgatókönyv szerint. Sokan harci tervekkel, vagyis a tűzzel játszanak. Most pedig nem harci tervekkel, hanem a társadalom újjászervezésével kellene fordítani sorsunkon. Egy új Magyarország, egy új népi köztársaság megalkotása, megalkotmányozása a feladatunk!
A közérdek és az igazságosság elsősége, a hatalom valóságos megosztása és ellenőrzése, a tudomány és más szférák beemelése a hatalomba, az emberi szellem legnemesebb eszméi révén megnyithatjuk az utat egy szebb jövő felé. Éspedig úgy, hogy a nagy célok elvont ismételgetése helyett egy műhelybe tömörítjük a felelős erők képviselőit, és aprólékos munkával kidolgozzuk egy új jó alkotmány tervezetét.


* * *