2017. november 10., péntek

A tudomány napja, 2017

1996 elején a frissen indult Változó Világ ismeretterjesztő könyvsorozat – hagyományteremtő szándékkal – meghirdette A tudás 10 napja rendezvénysorozatot, november 1 és 10 között. Az őszi időszak választását a könyvsorozat születésnapja befolyásolta, ugyanis előző év november elején jelent meg az első két Változó Világ kötet. A tízes számot pedig az magyarázza, hogy a könyvsorozat tervezésekor 10 témakört határoztunk meg, amelyekbe sorolni lehet a különböző köteteket.
Ezek: történelem, jog, életmód, földrajz, kultúra, egészség, gazdaság, politika, mesterségek, tudományok. Így A tudás 10 napja minden egyes napja a megfelelő témára koncentrál. A rendezvénysorozatot nyitottnak terveztük, ösztönöztük, hogy könyvtárak, iskolák, szakmai és civil szervezetek is részt vegyenek a kezdeményezésben saját rendezvényekkel. Az első években a terv szép sikert hozott, országszerte több tucat rendezvényre került sor. Igen sok vidéki TIT-szervezet jeleskedett ebben.
Kétségtelenül a véletlen műve, hogy éppen akkor, 1996 tavaszán az MTA a magyar tudomány napjának hirdette ki november 3-át, és ehhez kapcsolódó rendezvénysorozatot is szervezett, a tudomány napjai elnevezéssel.
Szerkesztőségünk nyitott volt az együttműködésre, de nyilvánvaló volt, hogy a kétféle kezdeményezés nem egyesíthető, nem hozható közös nevezőre, nem beszélve arról, hogy a MTA és a Változó Világ nem egy súlycsoport (ami nem volt akadálya annak, hogy az MTA akkori főtitkára, Meskó Attila a Változó Világ Alapítvány kuratóriumi elnöke legyen).
De ennél jóval érdekesebb, szinte hihetetlen véletlen az, hogy öt évvel később UNESCO november 10-ét a tudomány napjává tette. Azt a november 10-et, amelyet öt évvel korábban a Változó Világ éppen azzá jelölt, A tudás 10 napja keretében.
Ezt szép jelképnek tartjuk. Nem többnek, de nem is kevesebbnek.
Jó, de az ünnepeken túl, lássuk a hétköznapokat! Tekintettel arra, hogy a Változó Világ profilja az ismeretterjesztés, nálunk a hétköznapokban is szüntelenül terítéken vannak a tudományok, a tudományos kérdések, dilemmák, hipotézisek, viták, rejtélyek. Annál inkább furcsa, hogy eddig a sorozat 80 címe között egyetlen tudomány neve sem található.
Pedig milyen jó lenne sorra az összeset bemutatni. Az összes hányat? – kérdezheted joggal. Ezen én is sokszor gondolkoztam: vajon hány önálló tudomány létezhet? Bizonyára vannak tekintélyes rendszerek, nomenklatúrák, de vajon ki tudna dönteni a milliónyi szakterület „függetlenségi” vitáiban? Egyébként itt minden vita fölösleges: mi nem azt néznénk, hogy valami milyen helyet foglal a képlékeny tudományos hierarchiában, hanem azt, hogy milyen tartalmi vázlat készült róla. Csak biztatni tudunk minden kezdő és rutinos szakírót: írjatok! Ha kell, segítünk jó témát választani, jól felépíteni a tartalmat, jól előadni azt. Külön Íróiskolát is tartunk a legambiciózusobb kezdők részére.
Az írókat pályázat is segíti, de pályázaton kívül is tárt ajtókkal várunk mindenkit, aki szívesen áldozna néhány hónapot egy jó új kötet megírására. Ez egy elfoglalt ember életébe is belefér. Csak azzal kellene tisztában lenni, hogy ma már nem számíthatunk drámai kereskedelmi sikerre. Persze, ki tudja…
És újra egy izgalmas véletlen. Régi hagyomány, hogy a Változó Világ minden évben kiemel egy témát. Végül is ez nem az ENSZ privilégiuma, a madárász egyesület is kiválasztja az év madarát.
Nos, ez az év a Változó Világ világában a tudás éve.
Hogy mivel szeretnénk ezt nevezetessé tenni? Izgalmas – igen régi – tervünk, pontosabban már „béta-változatban” beindított újdonságunk van erre: az Acta Mundi. Koncepciónk szerint ez egy olyan online tudományos lap lesz, amely igyekszik figyelembe venni a tudósok régóta hangoztatott panaszait a „nagynevű”, magyarán: uralkodó tudományos folyóiratokra. Tudjuk, az uralkodókkal szemben próbálkozni kényes vállalkozás. Tudjuk. És tudni, az már szép előny.
A mai napon le is zárjuk A tudás 10 napja idei megünneplését. Nem tudom nem kihasználni az illő alkalmat, hogy visszatérjek egy fontos kezdeményezésünkre.
Hála a tudományoknak, a modern társadalmak minden képzeletet felülmúló technikai eszközökre tettek szert. Sajnos ezek jó része még veszedelmesebbé teszi a hatalomkoncentrációt. Életfontosságú lenne egy demokratikus fordulat: megállítani a további hatalomkoncentrációt, közben megbontani a hatalmi ágak alattomos összenövését, amely annyira jellemző az európai politikai modellre.
Itt a közhatalom valójában nincs megosztva törvényhozói és végrehajtói ágra, hanem kormányzó többségre és ellenzékre, minden vagy semmi alapon.
Az európai modell radikális reformján túl időszerű lenne elindulni azon az úton, amely elvezetne ahhoz, hogy a tudomány a hatalom másik három ága mellett egy teljes értékű negyedik hatalmi ággá válik.
Ezen az úton viszonylag gyorsan és egyszerűen jelentős lépések tehetők meg. Az állam egy sor fontos intézménye átadandó a tudomány kezelésébe (tulajdonjogostól). Ilyenek a tudományegyetemek, a múzeumok, a közgyűjtemények, a levéltárak, laboratóriumok, a KSH, a szabványügyi, találmányi hivatal és így tovább.
A tudomány, értelemszerűen az Akadémia jogosítványai sokféleképpen bővíthetők. Egy lenne fontos: elkezdeni ezeket bővíteni.
Ennek a folyamatnak kétszeres haszna lenne. Egyrészt a tudomány szerepe megnőne. Másrészt, a hatalom megosztásában megjelenő stabil negyedik oszlop jótékony hatással lenne az igazi demokrácia előmozdítására.
Most egy apeva versemmel búcsúzom, az újabb találkozásig.

Nap
alatt
semmi új,
csak az örök
változó világ…


(A videóüzenet szövege)
* * *